september 2, 2022

Spar strøm og penge på din julebelysning i år

By admin

Efteråret er over os og vi bevæger os hurtigt og sikkert mod en koldere og mørkere tid, der kulminerer i børnenes favorit helligdag, nemlig julen. I år tegner der sig dog et billede af, at det bliver en del dyrere at fyre op for julebelysningen. I stedet for at holde den slukket, kan du i stedet følge vores sparetips, så du igen i år kan nyde den hyggelige julebelysning både inden- og udendørs – uden at sprænge banken.

År efter år køber vi flere og flere lyskæder, som vi har tændt i længere og længere tid. Vi holder dem nemlig ikke kun tændt i juletiden, men faktisk også op til og langt efter i de mørke vintermåneder. Nogle har kun et par stykker, imens andre har et helt lyshav. Det kan hurtigt blive dyrt. Fem lyskæder med hver 100 små glødepærer kan bruge strøm for 900 kr. i løbet af seks uger (og endnu mere i år). Det kan derfor godt betale sig at tænke over energiforbruget, før du pynter op med og tænder lyskæderne.

Når du vælger lyskæde

Nyere LED-lyskæder bruger ca. 5 watt, men du kan også få lyskæder, der bruger helt ned til 1 watt. Det er en smagssag, hvilken farve lys og hvilken lysstyrke man bedst kan lide. Lyskæder fås nemlig både med gulligt og hvidt skær og i forskellige farver som f.eks. rød, grøn og blå. Det er derfor altid en god idé at se lyskæden tændt, inden du køber den. Det gør det også muligt for dig at tjekke, om lyskæden f.eks. larmer for meget eller blinker for voldsomt.

Særlige krav til udendørs lyskæder

Hvis du skal have lyskæder hændende udendørs, er det meget vigtigt, at du vælger lyskæder, der er beregnet til udendørs brug. De lever nemlig op til strengere krav til bl.a. isolering – og det har stor betydning for sikkerheden. Det vil altså fremstå på pakken, hvorvidt kæden er beregnet til udendørs- eller indendørs brug.

Du skal også være opmærksom på, at ledninger, der føres ind gennem vinduer og døre, kan få slidt isoleringen. Det er derfor vigtigt at du ikke kommer til at klemme ledningen i vinduet eller døren, så isoleringen bliver beskadiget, når du sætter kæden op. Generelt er det mest sikkert at vælge lyskæder med batteri eller benytte et udendørs stik til lyskæden.

Skift til LED-lyskæder

Hvis du har gamle lyskæder med glødepærer liggende, er det på tide at sende dem på pension. LED-lyskæder bruger nemlig betydeligt mindre strøm end gamle lyskæder med glødepærer – faktisk bruger de ifølge Energistyrelsen 80 % mindre strøm og holder 25 gange længere end glødepærer. Hvis du er i tvivl om, hvilke lyskæder, du har derhjemme, kan du genkende lyskæder med glødepærer på formen af selve pæren. Der er ofte aflange, man kan se glødetråden og de kan typisk udskiftes.