Portvin burde være din nye yndlingsspiritus
Drinken efter middagen. Uanset om du lige har spist derhjemme, hos en ven eller ved din yndlingsrestaurant, kan en lille slurk efter dit måltid være god for at afslutte oplevelsen. Selvom portvin er bedst kendt som en sød vin, har den mange flere lag og nuancerer. Der er dermed mange måder at nyde den på.
Oprindelse af portvin
Portvin blev lavet i Portugal som en måde at bevare landet rødvine på under deres lange, varme rejse ned ad floden fra vinmarkerne til Porto, hvor de opbevares på lager. Den mest populære måde at bruge portvin på, er at anvende det i adskillige cocktails, fordi den tilføjer noget helt særligt. Det kan tilføje sødme, erstatte vermouth, tilføje smag og temperere alkoholindholdet. Det nydes også ofte som en dessertvin. Mens meget af det, vi ser i supermarkedet, er af gennemsnitlig kvalitet, er der mange fine portvine, der er værdsatte og er af høj kvalitet.
Hvordan er det lavet?
Som med al vinfremstilling begynder produktion, når druerne er høstet. Druerne presses for at ekstrahere saften og begynde gæringsprocessen. Hvis vinproducenten styrker vinen, før gæringen er færdig, er resultatet mere sukker, der skaber en sød vin. Hvis vinproducenten derimod tilføjer spiritus efter gæringen, er resultatet en tør berigede vin med mindre sukker. Ofre lagres portvine i store egetønder i 18 måneder. Når det er sagt, omgår nogle producenter tønderne og lader den ælde i flasken. Afhængigt af forskellige vinfremstillingsfaktorer kan du ende med en sød og kompleks portvin eller en tørrere og lysere en.
Nyd den
Her er nogle tips til at nyde (og elske) portvine.
Den første er temperatur. Når det kommer til vintemperatur, kan det overraske dig at høre, at portvin ikke serveres ved stuetemperatur. Hvis du serverer vin med høje alkoholindhold for varmt, vil det resultere i en brændende fornemmelse svarende til at drikke et shot af rom eller whisky. Det er bedst at servere den koldt og en god tommelfingerregel er at afkøle flasken i 30 minutter, før den åbnes.
Parring med mad er også vigtigt for at kunne værdsatte alle aspekter af vinen. Det betragtes som en fordøjelsesvin og den passer perfekt sammen med slik eller en dessert. Til brunport er en tærte, chokoladekage eller røget oste gode sammen. Til rosé eller hvide port varianter kan friske ferskner eller citronfromage være godt. Det er værd at nævne, at port også er en fremragende forret til at nyde før hovedmåltidet.
Typen af glas kan ændre din oplevelse. Forskere har opdaget, at formen på et vinglas påvirker, hvordan dampe stiger op fra vinen, hvilket betyder at det kan tilskynde vinen. Portvin serveres bedst i et lille glas med en smal mund for at forstærke buketten. Du kan også bruge et almindeligt vinglas. På den måde kan du hvirvle portvinen, så den trækker vejret og frigiver dens aromaer.
Uanset om det er for at fejre en særlig lejlighed eller til at drikke under et film maraton om aftenen, er et glas portvin sjældent en dårlig ide.