april 14, 2021

Hjælp dit barn med at lære gennem sjov viden

By admin

Hvem husker ikke Spørge Jørgen? Måske er der generationer, der ikke kender til ham den lille sjove fyr, som var/er nysgerrig på alt og alle, så det var en fryd for øjet at læse. At være nysgerrig er forbundet med viden og et sandt karaktertræk at have, både som barn og voksen. Og latter er dertil sundt. Disse herlige barndomsfigurer som vi alle vokser op med, kan være med til at forme os som mennesker, så som at være nysgerrig.

Det at være nysgerrig er dertil en vigtig drivkraft at have i livet.

Sund viden

Måske du netop er en læsehest og har stor viden om mange ting, så er det dog også vigtigt, at stille sig kritisk til de ting man læser – bl.a. hvis det er af mere samfundsmæssig karakter. F.eks. kan det være propaganda, som er iværksat for at ”sløre” en agenda af mere politisk karakter. Altså man skal ikke æde alt råt, som et ordsprog så sjovt siger.

Det er derfor vigtigt, at være kildekritisk og få flere vinkler på, da der kan være interesser involveret, som bunder i ren forretning. Så læs med sund skeptisk og stil evt. spørgsmål, hvis du oplever eller fornemmer, at noget ikke helt føles helt rigtig. Det er her bl.a. nysgerrighed kommer ind i billedet. Søg viden og svar på alle dine spørgsmål. Læs mere om viden og spørgsmål hos spørge-jørgen.dk. Altså tillad dig selv at være undersøgende og videbegærlig, når det ikke kun er almindelig skønlitteratur, du læser.

Viden og humor er udvikling også for de mindste

Viden kan være med til at forme os som mennesker. Heraf også vores børn. Og læsning for børn er sundt. Dertil at få læst højt fra f.eks. godnathistorier. Det fremmer børns fantasi og ikke mindst deres nysgerrig.

Og hvis indlæring dertil er sjovt, ja så gør det bare det hele nemmere for mange børn. Man har faktisk forsket i, at børn lærer via kroppen og mestrer indlæring langt højere, netop ved at kroppen kommer i spil via leg. Dvs. at indlæring kan leges ind også med humor, som du kan finde inspiration til online. Find mere viden om jokes her.

Latter er dertil gavnlig for endorfiner i hjernen. F.eks. kan en sjov vittighed om heste, være med til at starte et læringsforløb op om heste hos dit barn, hvor barnet/du også leger, at I er heste. Dette kan også befordre, at man kan lære at grine af sig selv.

Dit barn kan også selv finde sjove jokes og vittigheder online og øve sig i at læse og fortælle dem, så de derigennem kan øve sig i at læse og forstå tekst.